Gasztronómia
Eléggé tartottam attól, hogy milyen ételek várnak rám itt Balin. Főleg attól, hogy úgy tudtam, mindent is csípősen esznek az indonéz emberek. Aki ismer, tudja, hogy nem tudom elviselni a csípős ételeket, képes vagyok a földön fetrengeni attól az erősségtől, amit talán mások nem is éreznek. Ez is valami olyan, amit apukámtól örökölhettem, mert anyukám számomra érthetetlen módon örömmel fogyasztja a legcsípősebb ételeket is. De mindenki nyugodjon meg, itt a bázison figyelnek az ilyen nyápic európaiakra is, és mindig külön lehet salsa szószt tenni a finomságokra. Van viszont egy dolog, amivel meg kellett barátkoznom: itt az emberek minden étkezéskor rizst esznek. Képesek a tésztát és a lasagnát is rizzsel enni. Szóval igen, csak várom a pillanatot, amikor otthon végre ehetek egy jó krumplipürét rántott hússal. De nem panaszkodom, remek szakácsunk van, és sok-sok tradicionális balinéz ételt kóstolhatunk meg. Persze hétvégente, amikor nem kapunk ételt, inkább a jól megszokott finomságokat fogyasztom. De összességében nagyon élvezem az indonéz konyhát. Az ebédet és a vacsorát mindig közösen fogyasztjuk el, én pedig tanulom, hogy lehet lassan, egymásra figyelve, megélve a pillanatot, nem csak villámtempóban, ahogyan én szoktam. Azért a kedvencem továbbra is a pisang goreng (sült banán), amit azóta megkóstoltam krémsajttal is, és így még finomabb.